Keuhko-oireisen vinkkipankki - kuinka auttaa keuhkoja vahvistumaan ja voimaan paremmin

Shindo-opintojen kautta minulla syntyi kiinnostus itämaiseen lääketieteeseen ja hoitomuotoihin. Olen aina ollut pikku-anarkisti, enkä helposti usko auktoriteetteja, ja perustan kaiken tietoni omaan kokemukseen. Uskon, että kaikki tarvittava löytyy meistä itsestämme, ja löydämme tarvittavan tiedon ja taidot silloin, kun niitä todella tarvitsemme.
Meridiaanit, ruokavaliot, hoidot, venytykset - pureskelen kaiken ensin itse, ennen kuin suostun uskomaan ja omaksumaan opitun tiedon. Opettaessani shindoa ja meditaatiota en useinkaan edes puhu asioista, joista minulla ei ole syvää omaa kokemusta.


Olen aina ollut käytännön oppija, ja motivaationi on syntynyt omasta tarpeesta käsin. Viime vuosien kiireessä ja ruuhkavuosissa (inhottava sana tuo) olen tietoisesti odottanut inspiraatiota ja todellista tarvetta ottaa asioista selvää. Nyt oli aika ottaa tarkemmin selvää keuhkojen toimintaan vaikuttavista tekijöistä ja löytää oma tapani hoitaa itseäni. Sisäilma-altistuminen, allergiat ja ihottumat tuntuvat vievän keuhkojeni kuntoa yhä huonompaan suuntaan, ja sukuni astmarasite saa minut tajuamaan, että minun täytyy opetella tukemaan keuhkojeni toimintaa. Yllättäen omien keuhkojen hyvinvointiin liittyy eniten pidätellyt tunteet, eikä suinkaan astma tai allergiat.


Keho ja mieli

Keuhkojen haasteet eivät liity vain elimeen, keuhkoihin tai fyysisiin oireisiin. Kannamme mukanamme myös tunteita, ja usein keho ja mieli toimivat niin saumattomassa yhteydessä, että on vaikea päätellä, kumpi tuli ensin, elimellinen oire vai henkinen tunne. Mitä tunteita liittyy keuhkoihin, rintakehään ja lapaluiden väliin? Tunnistatko, jos keho jumittuu keuhkojen ympäriltä, palleasta, hengityksen apulihaksista? Alempana saat vinkin itsehoitoon Shindon avulla :)


Ruokavalio

Ruokavaliosuosituksista poimin itselleni seuraavia vinkkejä
- maitotuotteet ja paistetut, rasvaiset ruuat, punainen liha, kananmuna ja juusto vähemmälle
- enemmän kuitua ja täysjyvää: ruskeaa riisiä ja kaaleja, kasviksia, kurkkua, sipulia
- pieni pistävä maku tukee keuhkojen ja paksusuolen toimintaa: mm. valkosipuli, retiisi, inkivääri
- teetä mielummin kuin kahvia


Huomion suuntaaminen kehoon

Shindo-rentoutusvenyttelyn avulla paitsi palaudutaan ja rentoudutaan, hoidetaan myös kehon energiakanavia, meridiaaneja. Seuraava venytys on minulle ollut aina tosi hankala, ja sitä tekisi mieli vältellä. Kuitenkin itseään kuunnellen, käsille ja rintakehälle tilaa liinalla tai huivilla antaen asennon voi tehdä mukavaksi. Puuskauttele uloshengitys suun kautta kehoa rentouttaen, vedä sisäänhengitys aina syvään nenän kautta. Kokeile ihmeessä!


"Sisäänhengityksellä iloa ja puhdasta energiaa kehoon,
uloshengityksellä surun tunnetta ja kuonaa kehosta pois."

1.      Eteenvenytys seisten. Keuhko- ja paksusuolimeridiaanit

Tasapainoiset tunteet; rohkeus, oikeudenmukaisuus. Epätasapainoiset; suru, murhe.


Seiso hartioiden levyisessä haara-asennossa, jalkaterät suoraan eteenpäin. Ota selkäsi takana käsistä kiinni, suorista käsivarret. Voit myös käyttää käsien välissä tilaa tuomassa liinaa tai huivia. Näin saat rinnan paremmin auki. Lähde uloshengityksellä pyöristämään ensin niskaa, sitten selkää alaspäin pitämällä niska rentona. Kädet nousevat selän takana ylös – oman joustavuuden mukaan. Viivy muutaman hengityksen ajan. Palaa rauhallisesti, niska suoristuu viimeisenä. Jos niska-hartiaseutu on kovin kireä tai kärsit huimauksesta ylös noustessa, voit nostaa kevyesti leukaa ylös ennen kuin palaat ylös. Jos haluat, voit myös laskeutua alustalle käsillä vastaan ottaen ja rentoutua hetken ns. lapsen lepoasennossa. Polvi-istunnasta viet takapuolen kantapäiden päälle ja asetat kädet joko pään yläpuolelle lepäämään alustaa vasten tai otsan alle tukemaan päätä. 

Kun lopetat harjoituksen, liikuttele ja ravistele kehoasi ja pysähdy kuuntelemaan, mille juuri nyt tuntuu. Voi hyvin! Terveisin Tiina

www.facebook.com/shindoatiinankanssa
Lähdekirjallisuutta:

Kehon kieli: Ohashin itämainen diagnoosi

Tuli, maa, vesi. Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä. Denis Vinokur.

Shindo-rentoutusmenetelmä. Kazuko Kuratomi. 

Ei kommentteja