Mystinen mänty - terveyttä vaaliva voimapuu

 

Mystinen mänty alkoi vetää puoleensa kesälomareissulla Kalajoella. Olen tähän asti pitänyt kuusta voimapuunani, sen oksia lohduttajana ja kannattelijana. Miksi nyt mänty?

 

    Kuva Mikko Malinen


Kansanperinne kertoo männystä mahtavia tarinoita. Männyn haltijoita kutsuttiin hongattariksi, jotka olivat myös hongistossa syntyneiden karhujen kasvattajia. Karhun voima yhdistää mäntyyn ylvään metsän hallitsijan mystikkaa. Entisaikaan talojen ja tilojen pihapiirissä pidettiin karsikkomäntyjä, joiden alimmat elävät oksat katkaistiin, kun talonväestä joku kuoli. Runkoon kirjattiin tietoja vainajasta, ajatuksena, että maan päällä vaeltava sielu tunnistaisi oman nimensä ja siirtyisi suosiolla eteenpäin, alisiin.

 

Mäntyä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin satoja vuosia. Keuhkoparantoloita sijoitettiin männikköjen katveeseen ja potilaita makuutettiin ulkona raikkaassa, hoitavassa ilmassa. Männyn eteeriset öljyt ja pihka ovat varmasti monille tuttuja. Ne tehoavat keuhkotauteihin, viruksiin, bakteereihin, loisiin ja vatsavaivoihin. Uutteita yhdistämällä öljyihin on voitu hoitaa reumaa, ja näin mätäkuun aikana mäntyä on varmasti käytetty märkivien haavojen hoidossa. Tervavettä on käytetty aikoinaan suojakeinoja rokkoja ja muita tarttuvaisia tauteja vastaan. Pakostikin kävi tämä covidin pentele mielessä, kun aloin pohtimaan, miksi mänty nousi minulla nyt niin vahvasti voimapuuksi, juuri tänä aikana.

 

Kuivalla mäntykankaalla kävely jo ajatuksena hoitaa keuhkoja ja hengitysteitä. Ja onko parempaa tuoksua kuin pihka ja havupuu? Luulin pitkään olevani yliherkkä männyn terpeeneille ja hartseille, kunnes tajusin, että huonekalujen käsittelyaineet ja se, kuinka puuta on säilytetty on lienee selittävämpi tekijä allergisille reaktioille. Rakastan samoilla mäntymetsässä, ihailla suoria, aurinkoa kohti kurkottavia männynrunkoja ja nuuhkia aromaattista havun tuoksua.


                   Kuva Tiina Eerola

 

 

Lisää männystä kansanperinteessä löydät:

Kop, kop – kuuleeko haltia, kun koputan puuta? Puiden henkiä on palvottu ja pelätty – tällaisia voimia eri puulajeihin on liitetty. Luettu 29.9.2021.  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/08/31/kop-kop-kuuleeko-haltia-kun-koputan-puuta-puiden-henkia-on-palvottu-ja-pelatty

Yrttitarha: Mänty. Luettu 29.7.2021. http://www.yrttitarha.fi/kanta/manty/index.html

Puiden juurilla. Taivaannaula. Luettu 29.7.2021. https://www.taivaannaula.org/2012/08/06/puiden-juurilla/

 

 

Ei kommentteja