Voihan futon! Levollista ja kivutonta unta uudella patjalla

Sängyn ja patjan valinta on aina vaikea homma. Erityisen vaikean siitä tekee kivut ja yliherkkyydet. Shindotaustastani johtuen minulla ei onnekseni ole ollut selkäsärkyjä, joista valtaosa suomalaisista työikäisistä kärsii, mutta levottomat jalat sekä nivelrikot häiritsevät yöuntani useimpina öinä. Vieläkin vaikeammaksi uuden patjan valinnan tekee kuitenkin tuoksu- ja kemikaaliyliherkkyyteni, joka on tullut jatkumona homealtistumisesta aiemmilla työpaikoilla. Monet tehtaat, varastot ja myymälät ovat aivan mahdottomia paikkoja meikäläisen herkälle nenälle ja keholle. Nykyisin tekstiileihin myös lisätään homeen- ja palonestoaineita, jotka kuormittavat terveenkin ihmisen hengityselimiä.

Kodistani käytiin sopivasti ottamassa kuvat myyntiä varten ammattilaisen toimesta ja vuodesohvakin pääsee oikeuksiinsa


Olen kuullut Suomessa myytävistä futoneista pelkästään hyvää. Useat MCS-tuttavani vannovat luonnonmateriaaleista valmistetun futon-patjan nimeen, eikä suotta. Perinteiset puuvillafutonit ovat puhdasta puuvillaa, mutta futoniin voidaan lisätä myös mm. vaahtomuovia, kookosta, villaa tai jopa hevosen jouhia. Valitsin itse toimittajaksi oululaisen Futonnetin, koska heidän tuotteensa ovat olleet hyvin siedettyjä ja luotettavia. Olin heihin yhteydessä sähköpostitse ja kyselin tuoksuista, materiaaleista ja valinnoista. Sain erinomaista palvelua, ja päädyimme yhdessä pohtien beigeen Traditional-futonpatjaan, joka on jämäkkä ja hengittävä puuvillafuton. Sen kaveriksi pieneen kotiini valitsin Fresh-vuodesohvan käsittelemättömällä mäntyrungolla.

Kuva Futonnetti: Fresh-vuodesohva. Tilasin sohvan käsittelemättömällä rungolla, Pellavan värisellä Traditional-patjalla. 

Sitten alkoi malttamaton odottelu. Kolmen viikon päästä sain kotiovelle toimitettuna sohvarungon ja to-del-la painavan futonpatjan, enkä malttanut odotella apujoukkoja, vaan kokosin rungon heti siltä istumalta itsekseni. Meidän sukumme naisilla tuntuu olevan mottona "Mitä en osaa tehdä, sitä ei tarvitsekaan osata". Patjan otin suojamuoveista tuulettumaan ja tekeytymään, mutta ilokseni huomasin heti, ettei patjassa ollut juurikaan tuoksuja. Runko tuoksui kevyesti männylle, mutta verrattuna Ikean epäonniseen sänkyostokseen tyttärelle, tuo tuoksu ei herättänyt mitään oireita. (Sivuhuomautuksena: tuo Ikean sänkyrunko saatiin palautettua, sillä se aiheutti koko perheelle kovia oireita, kuten nenäverenvuotoa, huimausta ja poskiontelo- ja kurkkukipua. Ikean huonekaluja en voi ikävä kyllä kemikaaliyliherkille suositella.)

Kuva Futonnetti. Fresh-vuodesohva on levitettynä 140cm leveä. Mekanismi on helppo ja toimii hienosti.

Kuten videossakin näytetään, Fresh-sohvasta saa helposti levitettyä 140cm leveän sängyn. Patjan päälle hankin vielä kevyen puuvillaisen petauspatjan, joka suojaa futonin päällyskangasta ja on helposti pestävä.

Nyt, kuukautta myöhemmin olen onnellinen futonin omistaja. Sohvarunko muuntuu helposti sängyksi ja se sopii pieneen tilaan upeasti. Futon yllätti, sillä se on vähentänyt yöllisiä heräämisiäni huomattavasti, ja tunnen nukkuvani paremmin ilman turhaa liikehdintää. Yöhikoilu, jota minulla esiintyi lähes joka yö, on hävinnyt patjan vaihdon myötä. Nivelet kiukkuilevat kylläkin vielä, polvet, lonkat ja olkapäät eivät vielä ole tottuneet kovempaan alustaan, mutta jäykkyys korostuu aamuisin herätessä ja helpottaa hetimmiten. Voimatreenit futon järjestää kerran viikossa-parissa, kun 140cm leveä patja täytyy kääntää, jotta se ei painu yhdestä kohtaa liikaa. Hyvin on sekin onnistunut vanhalta punttisalikävijältä. Traditional-patjaa täytyy tämän lisäksi myös rullata säännöllisesti, jotta kuidut saavat ilmaa ja painuvat tasaisesti. Meillä viikkorahaa vastaan täytyy auttaa äitiä patjan rullaamisessa :)

Lapsityövoimaa. Futonia käännetään ja rullataan säännöllisesti, jotta kuidut saavat ilmaa ja kulutus on tasaista.


Kaiken kaikkiaan olen hämmästynyt siitä, kuinka kaikki puheet futonpatjan hajuttomuudesta ja paremmasta nukkumismukavuudesta ovat pitäneet paikkansa. Futonnetin asiakaspalvelu osaa asiansa, ja heihin kannattaa olla yhteydessä sähköpostitse, jos haluat kysyä tarkemmin eri vaihtoehdoista, väreistä, rungoista tai patjojen käyttötarkoituksista. Futonnetille täydet pisteet ja kiitos hyvistä yöunista (koko perhe kiittää, kun äitikin nukkuu)!

Ihana Fresh-vuodesohvani käy loistavasti pieneen tilaan ja se on helppo muuntaa 140cm leveäksi sängyksi


*Blogiteksti tehty kaupallisessa yhteistyössä Futonnetin kanssa*

3 kommenttia

 1. Kaunis on. JA ihana, että toimii käytössä noin hyvin. Olen alkanut miettiä, josko tällainen toimis meilläkin olohuoneessa, jossa usein nukun :D
  Miten puhtaanapito onnistuu? Ei varmaankaan pestävät päälliset? nimimerkillä taaperoita ja koira talossa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakas ystäväni P, tuo todellakin toimisi teidän olohuoneessa, jos sellaisen innostut joskus hankkimaan! Puhtaanapitoa ajatellen tuohon kannattaisi hommata pestävä päällinen, joita näytti olevan tarjolla montaa eri kuosia Futonnetissä. Silloin ei tarvitsisi ihan niin sydän syrjällään huolia kankaan kohtaloa, kun teilläkin sitä elämää talossa riittää :) Mutta voin oikeasti suositella tosi tosi lämpimästi futonia. Meille tilataan jo toinen sinne toiseen kotiin!

   Poista
 2. Hei,

  Onko pellava siis linen kangas? Osaatko kertoa mikä kangas on tuossa kuvassa missä on musta runko? Kiitos

  VastaaPoista