Jooga hiljentää mielen

 "Yogah citta vrtti nirodhah" - joogan avulla voit hiljentää mielesi. 

Itselleni tietoinen jooga toimii todella hyvin myös kipulääkkeenä. Mutta vain tietoinen linjaus ja keskittyminen - pelkkä asanaharjoitus ei oikeastaan anna minulle mitään muuta kuin ärtymystä :) Tietoisuuden ja kehon tarkan kuuntelun kautta olen alkanut rakastaa joogaa ja sen vaikutusta kehoon ja mieleen. 




Olen alkanut myös pohtia, miten paljon kivusta on mielen luomaa. Itselläni on siis useita urheiluvammoja, joista osaa on operoitu ja osan kanssa on vain opittava tulemaan toimeen. Kehoani särkee joka päivä: nivelrikkopolvi, krooninen akillesjännevamma ja lonkan rustoreunuksen repeämä muistuttavat olemassaolostaan läpi päivän ja estävät suuren osan "oikeasta liikunnasta". 


Pelkäsin aluksi joogaa, koska en ollut vielä tutustunut kehoni viesteihin enkä tuntenut rajojani venyttelyssä. Löysin tuttavani - nykyisen hyvän ystäväni - kautta uudenlaisen tavan joogata: kehotietoisesti, vaivattomat linjaukset etsien, ilman suorittamista ja sopivalla kipumäärällä. En usko täysin kivuttomaan tekemiseen, enkä pelkää kipua. Mutta olenkin oppinut tunnistamaan oikeanlaisen kivun, jota saa asanoissa tuntua ja erottamaan sen nivelille ja sidekudoksille haitallisesta tuntemuksesta. 


Olen ohjannut Jomon-Shindo-rentoutusmenetelmää vuodesta 2015 alkaen, ja joogan kautta olen oppinut tukemaan paremmin sekä omia että ryhmäläisteni venyttelyasentoja myös shindossa. Koska olen liikkuvaisen joogan kannattaja ja luotan enemmän liikkeeseen kuin staattisiin asentoihin (mitä shindo ja yin juuri ovat) varmistan aina, että pitkissä shindovenytyksissä kehon on hyvä levähtää ilman, että tulee liikaa repivää venytystä. Tänä kesänä opiskelin myös Feminine Yin-joogaohjaajaksi - aivan upea menetelmä- ja huomaan toteuttavani samaa tukemisen ajatusta myös Yin-tunneilla. Jos venytyksissä ollaan pitkään ja koko kehon painon annetaan rentoutua jänteiden, sidekudosten, kalvojen ja nivelten päälle, on erityisen tärkeää suojella kehoa ylivenymiseltä ja liialta paineelta. Kehotietoisuus on kaiken avain. Usein vaivat ilmenevät jälkikäteen, joten joogan tai shindon aikana täytyy osata toimia ennaltaehkäisevästi.





Ehkä juuri omien kipujen ja vammojen takia olen tarkkana asanoissa ja venytyksissä, jotta keho oikeasti hyötyy tekemisestä. Eilen, kärsiessäni kovasta hormonaalisesta sidekudos- ja nivelkivusta annoin kehon kertoa, mitä se tarvitsi. Eteentaivutuksia seisten, juoksijan asentoa, alaspäinkatsovaa koiraa alkulämmittelyksi; siitä Utthita trikonasanaa seinää apuna käyttäen ja eteentaivutusta leveästä haara-asennosta. Lattialla lämmittelin hartiasiltaa ja testasin siltaa. Sängyssä makasin Shavasanassa, ja ällistelin sitä, miten mieli oli hiljennyt joogatessa aivan itsestään ja pahimmat kivut kaikonneet kehosta. Tavallaan ajattelin, että miten mahtavaa on, että meillä on tällainen keino huijata mieltä hiljaiseksi, ja tulla lähemmäksi puhdasta olemisen tilaa. 




Heinäkuussa aloitan myös Kehotietoisuusohjaajakoulutuksen Tietoisuusakatemiassa. Tämän koulutuksen olen kutsunut luokseni: omakohtaisen kokemisen ja opettelun kautta voin tulla yhä taitavammaksi ohjaamaan myös muita tietoisen, hyvää tekevän joogan avulla! 


Kuvat Unsplash, lisätietoa Tietoisuusakatemian palveluista täältä.

Ei kommentteja